Waban Hilltop Landscape

Perched on a Waban hilltop, this residential landscape takes full advantage of its spectacular overlook.

IDDLA developed a master plan for the property to best locate a new garage, an outdoor dining room, and entertaining spaces; maximize playable lawn area; and facilitate vehicular and pedestrian access while providing privacy on an exposed corner lot.

Our design features a firepit and dining terrace that enjoys a vista into the adjoining neighbor's tree canopy and allows easy circulation between garage, mudroom and kitchen. By contrasting fieldstone and bluestone with tropical hardwood, the terrace we designed exudes the warmth and ease of this family's life. The wood-clad bench offers comfortable bench seating for the table and features an internal light source, adding to the evening ambiance of the space. IDDLA provided support throughout the phased construction, some of which was owner-built.

SCOPE: Master Plan, Landscape Design, Construction Administration
LOCATION: Waban, MA

Wellesley Hills Residence

IDDLA is thrilled to have helped our clients with the landscape for their new-build "forever home." We worked closely with the client, builder, architect and environmental engineer from schematic design through permitting and construction. During permitting, our team received unanimous approval by Wellesley's tough Design Review Board and Planning Board with special commendations on the landscape.

The landscape design for this corner lot maximizes the striking front entrance and creates a family-friendly side and garage entry. The private terrace in the back with built-in range and gas firepit makes the most of borrowed views into the adjoining woodland. A rose garden featuring a fruit tree espalier provides year-round interest. Thermal "true blue" bluestone paving and fieldstone walls and hardscaping contribute to the landscape's classic, modern aesthetic.

Peabody Residence Landscape

Set in a dramatic pine wood, the strong architecture of this contemporary residence demands a bold landscape. As a first phase IDDLA considered the front landscape, incorporating selections of mature plantings and hardscape into a lush prairie landscape and developing plantings and hardscaping at the driveway entrance, street screen and woodland edges.

Our design contrasts the horizontality and rough stone texture of the seat walls with swaths of native perennials to create a resilient, ecologically-rich environment with broad seasonal appeal. A matrix of fountain grass unifies the plantings while conical dwarf spruces punctuate the plane, defining a rhythm as one moves through the space. Bluestone paths extend from the primary walkway to define form and encourage engagement with the tactile plantings. 

Cottage garden sketch perspective

Nahant Guesthouse Landscape

The guesthouse landscape unfolds over a dramatic promontory with views across the harbor toward Boston. IDDLA rose to the exciting challenge of incorporating granite steps, paths, terraces and perennial gardens into 15 feet of grade change across this narrow site. Existing concrete block retaining walls were minimized to the extent possible and screened with climbing vines. Two distinct private terraces with different microclimates were designed to let guests customize their outdoor experience.

As the owners use the guest cottage in July exclusively, IDDLA designed spectacular perennial gardens that peak mid-summer. Scented native shrubs and rustling grasses enhance the harbor-side experience and mitigate the steep slope between the new construction and the rock ledge. The new landscape blends seamlessly into this historic 2-acre Nahant estate.

SCOPE:  Schematic Design, Design Development and Construction Documents
LOCATION:   Nahant, MA

Peabody Pool Landscape

Set in a dramatic pine wood, the strong architecture of this contemporary residence demands a bold landscape. As a first phase IDDLA considered the front landscape, incorporating selections of mature plantings and hardscape into a lush prairie landscape and developing plantings and hardscaping at the driveway entrance, street screen and woodland edges.

Our design contrasts the horizontality and rough stone texture of the seatwalls with swaths of native perennials to create a resilient, ecologically-rich environment with broad seasonal appeal. A matrix of fountain grass unifies the plantings while conical dwarf spruces punctuate the plane, defining a rhythm as one moves through the space. Bluestone paths extend from the primary walkway to define form and encourage engagement with the tactile plantings.

In the second phase we turned to the backyard and transformed an existing pool into a shaded retreat. We continued the loose, prairie-style planting palette, relating it to the woodland context. We paved the pool surround in light-colored, travertina pavers - to keep bare feet cool - and defined spaces for lounging and dining. The cedar pergola brings filtered light and an intimate scale to the dining area, a welcome contrast to the majestic pine trees.